Sunday, 26 February 2012

my first beg..yeppppyyy...

Hari nie syu nak wat announcement..ehmmmmmmm ehmmmmm wahai penduduk blog sekalian syu dah pandai jahit beg sendiri!!! Semua nie hasil dari mak syu tukang jahit no1 di dunia..syu wat research ikut blog yang syu sendiri dah lupa...aiyoooo..dah la tak ucap time kasih...copy paste je yang orang punye..xpe la..moga2 kak tu dapat rezeki yang melimpah ruah gitu! ...hurmmmm..senang je nak buat sebenarnya cume memerlukan kesabaran ..yela syu nie kalu bak2 ukur mengukur nie memang fail la sket...entah la kenapa ngan tangan syu nie...guna pembaris pon mesti belok jugak sket..tapi boleh la...bila dah jahit tu orang tak Nampak yang senget2 tu coz duk kat dalam..hehehe (mak yang ajar)..korang nak tak tau cara nak buat nie???biar la korang nak tau ke tak nak tau ke yang korang bukak post nie sape suruh! So KENE BACA JUGAK SAMPAI HABIS!!! Penat tau menaip sume nie kalu tak de orang yang nak bace..huhuhu..bace ea..
Tutorial membuat beg simple dan mudah  je..(yelahtu...)

     BAHAN-BAHAN(CAM NAK MASAK PLAK)
     1.kain untuk lapisan luar...
     2.kain untuk lapisan dalam (lining)
     3.kain untuk tali beg...(digalakkan guna kain yang same dengan lapisan luar)
     4. kain untuk jahit zip/magic tape  (syu tak buat..)
     5.kesungguhan (poyo la)



         CARA –CARA NAK BUAT
 1.nie polar bag...saiz nie dalam cm...kalu nak besar pandai adjust..k???dah besar kan...
POLAR BEG

2.lepas dah tengok polar kat atas korang potang kain tu mengikut bentuk yang telah ditunjukkan..
3.bahagian A adalah body beg...B untuk tali beg .yang C untuk jahit zip..
4. jahit tali bag dengan mencantumkan bahagian hujung..kain asal saiz 56X11 akan jadi 56X5.5..jahit dengan basi 0.5cm-1cm.. then terbalikkan dan iron bagi leper…ala-ala macam tali beg le jadinya
5.cantumkan body bag...jahit bahagian tepi dan tapak lepas tu baru jahit lining dye lekat kan sekali...ingat pastikan kain u terbalik so bile dah siap kain lining yang bahagian atas berada dalam beg...
6.dah Nampak bentuk tu...korang sambung kan bahagian C pada bahagian atas beg korang untuk letak zip...tapi syu tak buat zip(malas) so syu jahit tutup je kat bahagian atas tu...hehehee
7.tarrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaa..dah jadi beg...ehhh3..belum lagi lupa nak cakap tali beg tu korang jahit sekali la mase buat kemasan kat bahagian atas tu ea..
   
Nak tengok beg syu punye tak???hehehe..malu la..tak cantik pon gune kain lebih




taraaaaaaaa!!!!
Boleh la untuk kali pertame kan???nanti ader duit lebih kite beli kain yang keras sket so beg tu kukuh sket and lebih tahan..kalu gune kain yang plain lagi cantik!!boleh la kalu nak tambah pape kat beg tu...


Sunday, 19 February 2012

my 7 little dreams



Dah lame tak wat entry kan...wndu!!
Ok kali nie saya nak wat entry pasal kasut..shoe orang putih cakap...kasut perempuan je lah ea...kasut lelaki nie tak berapa ambik tau sangat la..sorry...syu nak cite pasal pelbagai jenis kasut yang ader dekat dunia nie...sama ade flat or high heel sumenye ader peminat yang tersendiri kan..
1..

1.ankle strap





Kasut jenie ader strap yang lilit kat ankle...name pon ankle strap kan..besenye kite dapat artis yang pakai especially ble diorang on red carpet kan...besenye ankle strap high heels la kan...kalu tak high heels same je ngan sandal kan???yang bese kite tgok kat kasut you oo..



2.ballet flat





Kasut nie pon jugak dikenali sebagai ballerina..sebenarnya kasut nie konsepnye dari ballet shoe cume di tuko material dengan cara pembuatan..kasut nie memang mementingkan comfort la..besenya kasut nie memang cantik buat ladies yang ader kaki panjang(not me..huhuhu) memang sesuai le pakai jeans,baju kurang and ape saje jenis outfit sebab tu la kasut jenis nie glamour dalam kalangan remaja.sebab senang nak mix and match..nak beli kasut banyak2 mane ader duit kan ..


 3.kitten heels










Kasut macam nie tak berapa tinggi antara 1.5 inci hingga 2 inci je..tumit dye pon tirus je...lebih sesuai untuk pergi keje or majlis yang lebih formal..syu pernah pakai kasut jenis nie..tak berapa selesa sangat la sebab kaki syu memerlukan udara yang segar..lagipon kasut nie macam makcik2 sket la...hehehe..tapi ader je yang minat kasut nie..atas orang  la kan..





4.mary jane









Kasut jenis nie sangat cute besenye kite tengok budak yang pakai or budak2 yang boarding school la kan...kebanyakan material yang digunakan leather or pvc..syu ader jugak pakai kasut nie mase sekolah dulu..memang menyeksakan la mase minggu first sekolah tu...sakit giler kaki!! Menyengat sampai nak tido!! Tapi ble dah lame jadik bese je la...tak rase pape dah..tapi syu pakai yang flat je la k...no high heels!








5.PUMPS



AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Syu memang macam nie ble Nampak sape2 yang pakai kasut nie sebab syu memang giler kat kasut nie..tak tau la ble bleh pakai kasut macam nie..mau terkejut la mak syada ket gi negok anak dye wat balik kasut macam nie..hahahaha..kasut nie pon memang tengah in sekarang nie..dan kebanyakkannya sangat comel!!  Boleh dapat dalam pelbagai ketinggian and tumit dye pon dah banyak jenis  tebal ke tirus ke tetap nampak glamour!! (nak kena bius nie)




6.peep toes







Kasut nie pon cute jugak ..uniknya kasut keseluruhanya tertutup cume ader lubang kecik kat depan yang boleh menampakkan 2-3 jari korang..bukan korang je nak makan angin,jari korang pon nak jugak....aliran udara pon lebih ok!!! Hahahhaha


7.wedges








Terakhir sekali wedges yang mesti korang ader...(syu tak de pon..tapi nak kena beli jugak...xleh pumps kite beli la yang nie dulu kan???)  kasut macam nie memang popular..first sebab dye tinggi so dapat la membantu orang2 yang katek macam syu nie Nampak lebih tinggi  2 nd sebab ye lebih stabil sebab tebal....even tinggi mane pon korang tetap rasa cam rata je..ble jalan lame or berdiri lame pon korang lebih selesa berbanding high heels...sesuai untuk pakaian yang kasual or nak bergaya ngan baju kurung..tapi AWAS!!! Kalu ngan baju kurung perlu pilih yang lebih ringkas so korang tak la nampak sarat sangat..
bagi yang kaki dye kecik memang tomey sangat la kalu pakai wedges yang tak de tali..kaki korang akan nampak cam Barbie doll gitu!!!



Ape pon jenis kasut yang anda nak pakai make sure kasut tu sesuai dengan korang punye style and umor...xde la Nampak terlebih usia or terlebih ‘comey’..hehehe...saiz pon penting jugak ...